Veelgestelde vragen

Uw rechten zijn niet toereikend om dit te kunnen bekijken. Gelieve in te loggen.

Hoe word ik lid?

Je kunt je zowel via de site als tijdens een verenigingsactiviteit zoals een open avond aanmelden.

Kan iedereen lid worden?

Alleen mensen die aan de TU Delft, staan ingeschreven, kunnen lid worden. Tenslotte kun je alleen lid worden na het doorlopen van het Novitiaat, waarover hieronder meer.

Om lid te worden bij de VGSD is het geen vereiste om lid te zijn van de vrijgemaakte gerformeerde kerk. Wel stelt de VGSD de eis dat je instemt met de drie formulieren van Eenheid. Voor eventuele vragen kun je mailen naar pr@vgsd.nl.

Ik zoek nog een kamer...

Of de VGSD jou daarmee kan helpen? De meeste VGSD'ers wonen samen in een huis met meerdere leden. Hier wordt een hoop verhuisd, en er komt vaak een plek vrij voor nieuwe leden zoals jij! Als je interesse hebt in een kamer, mail dan de PR-commissie. Je krijgt dan te horen welke kamers nog beschikbaar zijn, en hierop aanspraak kunt maken.

Ik ben onder de 18, maakt dat uit?

Iedereen die ingeschreven staat bij de TU Delft of gelijkwaardige instantie kan lid worden, dus ook als je onder de 18 bent. Wel is sinds januari 2014 de alcoholgrens opgeschoven naar 18 jaar. Dit wordt bij de VGSD dan ook gewoon gehandhaafd.

Hoe ziet mijn eerste jaar bij de VGSD eruit?

In het eerste jaar van je studentenleven komt er een boel op je af. Nieuwe stad, (voor het eerst) op kamers, met alle vrijheden en verantwoordelijkheden die daarbij komen kijken. De VGSD is een hechte club en daarom staat bij de VGSD kennismaking centraal in je eerste jaar. Als eerstejaars mag je alle activiteiten bezoeken, en word je uitgenodigd bij verschillende "kasten" (studentenhuizen) om de leden te leren kennen. Bezoek je lekker de activiteiten en ga je mee op de weekenden, dan zul je je snel goed op je gemak voelen bij ons.

Ik ken het 'gereformeerde wereldje' nu wel...

Is de VGSD wel iets voor mij? Terechte vraag, maar we denken dat de VGSD je verwachtingen overtreft. De naam Gereformeerde Studentenvereniging schrikt een boel mensen af. Onterecht vinden wij, want de meeste leden hebben juist de behoefte om de wereld te ontdekken met een open houding. Een ieder die komt kijken moet al gauw zijn mening bijschaven. Verder is de sfeer lastig in woorden uit te leggen, kom dus vooral even kennismaken tijdens een van onze Open Avonden.

Zijn er veel verplichtingen?

Om de week op dinsdagavond hebben wij standaard onze bijbelkringavonden, hiervan wordt verwacht dat je daarbij bent. Verder is er bijna elke donderdagavond een activiteit, en de sociëteit is dan geopend. Niet verplicht, wel een leuke gelegenheid om iedereen weer even te zien en op de hoogte te blijven van wat er gebeurt. Voor de rest geldt er wat de beschrijving van het eerste jaar ook al genoemd wordt: hoe meer tijd je investeert, hoe meer contacten bij de vereniging en hoe meer plezier je hieraan zult beleven.

Is de VGSD te combineren met je studie?

Een veelgehoorde reden om niet (of pas in het tweede studiejaar) lid te worden van een studentenvereniging is de veronderstelling dat een vereniging je studie negatief beïnvloedt. Maar hier wordt iets vergeten: wij zijn allemaal studenten en moeten allemaal studeren! Sinds de invoering van het BSA (bindend studieadvies) is er steeds meer druk op de studie komen te liggen. Het halen van je BSA heeft prioriteit. Om genoeg studietijd te garanderen vinden de meeste VGSD-activiteiten 's avonds plaats. Overdag is er zo genoeg tijd om te studeren. Zeker in het eerste jaar wordt er veel rekening gehouden met de tijd die het studeren kost. Juist in de tentamenperiodes staat studeren voorop: er worden minder activiteiten georganiseerd om daarna weer los te gaan!

Daarnaast is er in de de VGSD het patronen systeem, waar je als eerstejaars een vader of moeder "krijgt" uit de vereniging, veelal met dezelfde of een vergelijkbare studie, bij wie je terecht kunt met vragen. Met hem of haar spreek je af om samen te eten of te studeren, je kunt samenvattingen en studieboeken lenen en zo een boel geld besparen, en daarnaast kun je bij je ouder terecht met vragen over de vereniging of studie.

Wat maakt de VGSD uniek?

Ofwel: wat is het verschil tussen VGSD en andere christelijke studentenverenigingen? De VGSD biedt een combinatie tussen de christelijke basis en alles wat het studentenleven te bieden heeft. Naast Bijbelkringen en borrelavonden, zijn er veel verschillende activiteiten zoals sport (momenteel : volleybal en voetbal), cultuur (theater, muziek), een band, en ook wordt er vaak onverwachts initiatief genomen door de leden zelf. Daarbij wordt er ook waarde gehecht aan studentikoziteit: tradities, mores, een ontgroenend novitiaat, enzovoort.

De VGSD heeft een unieke structuur die ervoor zorgt dat wij een zeer hechte vereniging zijn. Als je lid bent hoor je er ook echt bij. Wat dat laatste inhoudt valt het beste te merken tijdens een van onze Open Avonden. Kom dus vooral eens kijken en ervaar zelf wat ons anders maakt!

Wat kost dat?

De contributie bedraagt €10 euro per maand. De hoofdelijke omslag is gelijk voor iedereen, dus als jongerejaars hoef je niet meer te betalen dan iemand die al langer lid is.

Voor sommige grote activiteiten of verenigingsweekenden is het wel normaal dat je voor die specifieke activiteiten apart betaalt.

Wat en waneer is het Novitiaat?

Het novitiaat is een intensieve kennismaking met de VGSD, welke een week duurt. Hierbij verblijf je in Delft, en maak je op hoog tempo kennis met de structuur, gebruiken en activiteiten van de VGSD, en bovenal ook met de leden. Doordat veel activiteiten plaats vinden in de stad, leer je Delft ook beter kennen. Het novitiaat van de VGSD heeft een ontgroenend karakter.

Dit jaar is het novitiaat van maandag 22 tot woensdag 31 augustus.